Inkallning

Inkallning

Det är av yttersta vikt att som hundägare kunna kalla in sin hund i alla lägen. Det handlar om säkerhet såväl för hunden som för omgivningen.

Det är en bra tid att börja träna inkallning redan när valpen är liten, då du till en början kan ha den lös och stoppa den om den skulle springa iväg. När hunden blivit större har du kanske inte längre möjlighet att springa ikapp.

Ha hundgodis nära till hands

Som hundägare bör du se till att alltid ha hundgodis på dig. När du kallar på hunden och den kommer till dig ska du ge den en bit godis och berömma den. Då lär du den att den får något gott när den kommer till dig. Detta gäller även inomhus.

Är hunden utomhus och lös är det viktigt att inte koppla hunden varje gång den blir inkallad, då är risken stor att den lär sig att det roliga är över när du kallar och då kanske inte kommer tillbaka om den själv inte vill.

Det ska vara roligt att komma till dig

Bästa resultat får du om hunden tycker att det är roligt och spännande att komma till dig. Se därför till att ge den rikligt med beröm och ibland även en godisbit!

Så här kan ni öva

En bra övning för att få en uppmärksam hund som håller reda på dig är att, på en lämplig plats, ha valpen utan koppel och sedan byta riktning utan att meddela. Valpen kommer ganska snabbt springa efter. Är ni i skogen kanske du till och med kan gömma dig lite, vilket lär hunden att också noga hålla koll på dig.

När valpen blir äldre kommer annat att vara mer intressant än att komma till dig på inkallning. Det är naturligt, men också något man aktivt behöver arbeta med för att hunden ska lära sig att den ändå måste komma på inkallning. Nyckeln ligger i att hunden tycker att du är roligast av allt och då alltid kommer att komma till dig på inkallning.

En vardagsövning för detta är att vid promenader i koppel kalla på hunden när den kan tänkas vara intresserad av annat. Om hunden kommer så belönar du med skoj eller godis! Om hunden alltid kommer till dig på inkallning så kan du fortsätta träningen utan koppel på ett ställe där du får ha den lös.

Mer läsning