Kända hundar

Kända hundar

Det finns väldigt många kända hundar – både från verkligheten och fiktiva. Här listar vi några och berättar lite om deras bakgrundshistorier.

Air bud

Golden retriever som medverkar i filmerna om Air Bud. Den första filmen “Air Bud – Vilken lirare“ från 1997 blev en stor succé och därefter kom det ut flera uppföljare.

Belka och strelka

Belka (ryska för ekorre) och Strelka (ryska för pil) var två hundar som sköts upp i den sovjetiska satelliten Sputnik 5 den 19 augusti 1960. Sputnik 5 var den första farkost som återvände till jorden med levande djur ombord.

Båtsman

Båtsman är Tjorvens sankt bernhardshund i TV-serien “Vi på Saltkråkan“ från 1964.

Hachiko

Hachiko var en hund i Japan (1923-1935) känd för att ha varit otroligt lojal gentemot sin ägare som dog 1925. Fram till sin egen död tio år senare väntade Hachiko dagligen på sin ägare vid järnvägsstationen, där de varje dag brukade mötas när ägaren kom tillbaka från sitt jobb. Historien har filmatiserats i bland annat “Hachiko – En vän för livet“ från 2009.

Lady och Lufsen

Lady och Lufsen är en animerad film från 1955 producerad av Walt Disney.

Lajka

Lajka (ryska för skällaren) var en hund som sköts upp i den sovjetiska satelliten Sputnik 2 den 3 november 1957. Man hade inte utformat och byggt farkosten för att ta passageraren levande tillbaka till jorden. Lajka var den första levande varelsen att sändas upp i omloppsbana. Den första människan i rymden sändes upp först några år senare; 12 april 1961.

Lassie

Lassie är en fiktiv hund som skapades av författaren Eric Knight år 1938. Sedan dess har det skrivits ett antal böcker och spelats in filmer och tv-program om Lassie, som underhållit flera generationer. Lassie kan nog anses vara världens mest kända filmhund.

Uttrycket ”jag mötte Lassie” myntades på 90-talet och betyder ungefär att man har en avlägsen historia om någon som har sprungit på en kändis.

Milou

I den tecknade serien Tintins äventyr, skapad 1929, reser reportern Tintin tillsammans med sin hund Milou på äventyr över hela världen.

Pongo och Perdita

Dalmatinerna Pongo och Perdita är föräldrarna till valparna i “Pongo och de 101 dalmatinerna“, en film från 1961 producerad av Walt Disney.

Pluto

Pluto är en seriefigur som vanligen bor hos Musse Pigg, även om han ibland också verkar tillhöra Kalle Anka, Mimmi Pigg och Långben.

När hunden först introducerades på film 1930 hade den inget namn. Senare samma år, vid nästa medverkande, hade hunden fått namnet Rover. 1931 fick Pluto sitt nuvarande namn. Varifrån namnet härstammar är inte känt, men i en Kalle Anka-tidning från 1964 berättas det att det på planeten Pluto finns intelligent liv. Alla där ser naturligtvis ut som Pluto.

Snobben

Snobben är en amerikansk serie från 1950. Serien är en av världens mest lästa och har publicerats i mer än 2 600 tidningar i 75 länder. Serien blev sedermera även animerad film. Den första filmen “A Charlie Brown Christmas“ från 1965 är idag en jultradition att se på i USA.

Mer läsning