Tiggeri

Tiggeri

Det kan vara svårt att motstå frestelsen att sticka till sin älskling en godbit när den tittar på en med stora bedjande ögon och huvudet på sned. Önskar du inte detta beteende i specifika situationer behöver du ha tydliga regler.

Som hundägare kan det vara klokt att ha regler för vad ens hund får göra. Att bestämma om hunden får eller inte får vara i soffan, sova i sängen eller tigga vid matbordet skapar tydlighet och fungerar som ramar för hunden att förhålla sig till. Det gör hunden mer trygg och självsäker.

Ge inte vika

Det är många som inte anser det vara okej att hundar tigger – allra särskilt inte vid matbordet. Om du inte heller önskar detta beteende så bör du aldrig ge hunden något vid matbordet eller direkt från din tallrik. Bestäm dig och håll dig till planen utan undantag. Så snart du börjar bryta mot reglerna kommer det att vara svårt att ta det tillbaka.

Rester

Om hunden ska få äta rester, se då till att inte ge anledning att koppla ihop din mat med det den själv äter genom att exempelvis synligt skrapa maten från din tallrik ner i hundskålen. Ju mindre koppling det finns mellan din mat och hundens mat, desto mindre anledning finns det för hunden att tigga.

Hur går man tillväga?

Använd förslagsvis “gå därifrån” för att tala om för din hund att den ska lämna. Markera tydligt, men vänligt. Kommer hunden tillbaka gör du om processen på nytt.

Börja gärna träningen hemma i köket, men vill du att tiggeriet ska elimineras på annat håll behöver du träna även där.

Mer läsning