Veterinär

Veterinär

Veterinären utför behandlingar som besiktning, dräktighetskoll, kastration, operation, pass och intyg, tandvård, vaccination, avlivning och mycket annat.

Besiktning

Besiktning är en klinisk undersökning där avvikelser från normen noteras i ett besiktningsprotokoll. Är vanligt förekommande vid bland annat försäljning och överlåtelse av hund.

Operation

Många operationer utförs varje dag, kastration är en av de vanligare operationerna. Vid dagkirurgi lämnas och hämtas hunden samma dag. Vid en del operationer kan hunden behöva stanna en längre tid.

Pass och intyg

När du ska resa utomlands med din hund är det ditt ansvar att ta reda på vad som krävs. En veterinär kan hjälpa med intyg och eventuell avmaskning, samt utfärdande av pass.

Tandvård

Tandvård för hundar är något som uppmärksammats allt mer de senaste åren. Misstänks hunden behöva hjälp med sina tänder bör man boka ett inledande besök hos en tandinriktad veterinär.

Vaccination

Grundvaccin i Sverige – mot valpsjuka, parvo (hundpest) och smittsam leverinflammation (HCC) – ska göras vid 7 veckor, efter 12 veckor, vid 1 års ålder och sedan fyllas på vart tredje år. Många väljer även att årligen vaccinera mot kennelhosta.

Avlivning

Till sist kommer dagen som alla hundägare fasar för – det svåra beslutet att avliva sin hund har man möjlighet att ge sin hund ett värdigt avslut. Oftast kan veterinären bedöma om det är dags.

Träna hemma

Genom träning kan du lära din hund att acceptera situationer som kan uppstå hos veterinären. Gör gärna en egen hälsokontroll hemma dagligen, både för att vänja hunden och för att upptäcka eventuella sjukdomar.

Inför planerat besök

För att veterinären ska kunna ställa rätt diagnos kan det ibland vara avgörande att dokumentera symtom. En bra idé är därför att skriva ner tidpunkter för händelser, ta bilder eller filma.

Priser

Nedan följer exempel med priser för några behandlingar som veterinärer erbjuder. Priserna är endast tänkta att ge en fingervisning och kan variera mellan olika aktörer. Kostnader för krage, bandage, provtagning, sedering, kremering och annat kan tillkomma.

BehandlingExempel
Avlivning1 300 kr
Besiktning900 kr
Dräktighetsundersökning1 200 kr
Intyg och ev. avmaskning250 kr
Kastrering hanhund4 000 kr
Kastrering tik7 000 kr
Kemisk kastrering hanhund1 000 kr
Klippning/tovutredning900 kr
Kloklippning200 kr
Röntgen1 575 kr
Sedering500 kr
Tänder borttagning5 000 kr
Tänder undersökning3 000 kr
Utfärdande av pass650 kr
Vaccination450 kr

Förhoppningsvis slipper man låta sin hund opereras – det är både plågsamt och kostsamt. Om olyckan ändå skulle vara framme är det klokt att innan ha tecknat en veterinärvårdsförsäkring som kan täcka delar av kostnaden – det kan nämligen bli dyrt.

Se exempel i avsnittet om Försäkring.

Mer läsning